Skrev för ett tag sedan ett inlägg om hur viktig andningen är för vårt välmående. Missade du det inlägget så finns det här! Kopplat till detta måste jag få delge ett exempel som hände för ett lite tag sedan. Jag jobbar ju en del av min tid med att stötta arbetssökande ungdomar. Det är inte så ofta jag får coacha individuellt längre, men vid det här tillfället var en coach ledig så jag fick gå in och ha individuella coachsamtal. Något jag ofta saknar eftersom jag alltid känner att jag lär mig så oerhört mycket i de samtalen!

En av våra fantastiska deltagare hade problem med sömnen. Det fanns ingen riktigt bra strategi för att somna, vilket gjorde att det ofta kom tankar, stress, ångest och annat när det egentligen var dags att sova. Vi pratade en del om saker som kunde funka, olika strategier för att skapa förutsättningar för att lägga sig trött osv. I den delen pratade vi dock inte om andningen. Däremot så hade personen ett annat problem, en kort stubin. Det ledde ofta till problem och även där behövdes strategier. Då pratade vi om vikten av att andas rätt, få ner andningen i magen och låta första tanken passera förbi. En strategi som vi båda tänkte skulle kunna fungera.

Några dagar senare satte vi oss ner igen och pratade. Jag ville följa upp hur de nya strategierna fungerade. Deltagaren berättade att den strategi vi hade kommit fram till för sömn hade fungerat. En procedur som gjorde att tröttheten kom innan sängen, så att man inte lägger sig i ett för piggt tillstånd. Även om strategin fungerat ett par dagar, så kom de där tankarna tillbaka en kväll, precis innan sömnen föll in. Pulsen ökade, ångesten kröp sig på och det såg ut som en sömnlös natt. Men så plötsligt, andning! Den strategi vi tänkt fram för att tygla stubinen, tänk om det funkar även för detta. Så deltagaren började jobba med att bara ligga att ta djupa andetag. Pulsen sjönk, tankarna skingrades och nattsömnen infann sig. -Jag trodde det var helt galet, men jag tänkte jag testar! Och det funkade! Det var det jag fick berättat för mig efteråt och ett extra stort leende kom fram på mina läppar. Jag älskar att få konkreta bevis på att saker jag skriver om här, har en verklig positiv effekt på människors liv! Och jag blir ännu gladare när deltagarna själva hittar sina strategier för ett bättre liv, att kunna koppla ihop, att en strategi kanske också fungerar på ett annat område!

Jag hoppas att du har börjat tänka mer på andningen och att du inser hur stor påverkan du kan ha på den! Nästa inlägg kommer att handla om den andra delen som vi har stor kontroll över, nämligen din attityd! Sitt inte inne och vänta på det, ut och njut av sommaren så länge! 🙂

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!