Nyårslöfte

Idag vaknar världen upp till ett nytt år. Vilket innebär en nystart, en chans att börja om, lämna gammal skit bakom sig och allt det där. Idag har massor av svenskar vaknat upp och avgett ett nyårslöfte, som de tänkt kämpa med under närmaste året. Problemet är att 60-90 % av alla som avger ett nyårslöfte kommer att misslyckas att klara av det. Framförallt handlar våra nyårslöften om hälsa. Vi ska träna mer, gå ner i vikt, äta hälsosammare eller kanske sluta röka. Imorgon ser jag det tydligt på gymmet, en hel massa nya ansikten som rycker lite smånervöst i maskinerna, i hopp om att skapa en positiv förändring. I mars ser jag bara samma gamla jäkla ansikten som jag gjorde förra året, de flesta som lovat sig en bättre hälsa har redan gett upp. Och det gör mig ledsen…

Nyårsdagen är inte bara nyårsdag, det är också internationella pizzadagen. Ingen dag på året äts det så mycket pizza som idag. Kebabpizza, svenskarnas favorit skeppas ut från pizzeriorna idag som om det vore majskorn i en lösbajs… Och här sitter en jäkla massa människor som i natt avlagt ett löfte om ett hälsosammare liv och sedan sitter där idag med en fet pizza. F-n, kan du inte klara av första dagen, hur fasen ska det gå de andra 364??? Det gör mig också ledsen…

Anledningen till att jag blir ledsen över detta, är för att jag vet hur det känns att svika sig själv. Jag har genom åren lovat mig själv massor av saker som jag inte levt upp till. Det finns sällan något så förödande som att avge ett löfte till sig själv, för att sedan inte klara av det. Det gör dig olycklig, fyller dig med ångest och det får dig att må sämre än du förtjänar. När du inte lever upp till eller strävar efter att bli den person du vill vara, så kommer du ha svårt att leva ett långsiktigt lyckligt liv. Jag vill se dig lyckas! Jag vill se dig fixa ditt nyårslöfte! Jag vill se dig lycklig, oavsett om jag känner dig eller inte! Så idag ger jag mina tre bästa tips för att fixa det!

Sätt ett SMART-mål 

Om du avger ett nyårslöfte, se då till att formulera det som ett mål. Det finns ett antal varianter på mål, själv använder jag mig alltid av den klassiska SMART-modellen. Det är en enkel guide till hur du ska sätta upp ditt nyårslöfte för att maximera chanserna att genomföra det.

Specifikt

Att bli hälsosammare är inte speciellt specifikt, bli mer konkret! Vad innebär hälsa för just dig, definiera hälsa.

Mätbart

”What gets measured gets done” lyder ett amerikanskt talessätt. Jag vill gå ner i vikt är kanske specifikt, men för att det ska bli ett vettigt mål måste det gå att mäta. Vad väger du idag och vad vill du väga? Din målvikt är mätbart.

Attraktivt

Vill du egentligen gå ner i vikt? Eller är det din mamma, partner och samhället som vill det? Du kommer aldrig lyckas med en långsiktig förändring om det inte är du som egentligen vill göra det. Om du verkligen vill göra en förändring, sätt dig och känn känslan över de fördelarna du skulle få när du gjort förändringen. Kan du se en framtida bild av allt det positiva som en förändring bidrar med, så kommer du ha lättare för att kämpa dig igenom de tuffa stunderna!

Realistiskt

Jag väger 65 kilo innan den 31 januari 2017. Skulle jag sätta det målet skulle det inte vara realistiskt. Om jag inte kapade av 1/3 av mina kroppsdelar och det är jag inte sugen på. Sätter du orealistiska mål så kommer du inte orka motivera dig för att nå dem. Du kommer bryta ditt nyårslöfte.

Tidsatt 

Jag ska väga 85 kilo. Jaha, när då? 2070? Vi måste ha en deadline när vi ska ha nått vårt mål, annars kommer vi bara att dra ut på det. Vi människor är lata av naturen, så vi kommer skjuta upp arbetet om deadlinen sätts för långt iväg. På samma sätt som vi ger upp då om deadline sätts orealistiskt nära. Du behöver hitta ett datum och mätbarhet som är lagom utmanande för dig.

Själv satte jag ett mål 17 maj 2009. Innan den 17 maj 2010 väger jag max 89 kilo. Den dagen vägde jag in mig på 115 kilo. Jag gav mig alltså ett år för att gå ner 26 kilo. Det kom jag fram till efter att ha läst på, en hälsosam viktnedgång ligger på ca. 0,5 kilo per vecka. 52 veckor, 26 kilo, perfekt synkronisering! 😀 Jag missade målet med en vecka, den 24 maj 2010 vägde jag in mig på 88,8 kilo. Det tog 53 veckor. Den delen brydde jag mig inte så mycket om, däremot att jag hade fått en helt ny livsstil som jag har glädje av resten av livet, det brydde jag mig mycket om. För vilken idiot som helst kan gå ner i vikt, att hålla den borta är den stora utmaningen och då handlar det om förändrad livsstil. Efter jul- och nyårshelgerna i år väger jag nog in kring 92 kilo, nästan sju år senare.

Ska du bli hälsosammare under 2017, då handlar det om långsiktiga, små förändringar som du tar steg för steg. Inte massiv förändring från dag 1, som du inte orkar hålla i efter två veckor!!

Börja idag

Är du en av dem som sitter och svullar i dig pizza på nyårsdagen, fast du vill att 2017 ska bli ett hälsosammare år? Ät då upp skiten, men gå ut och gå en promenad efter. Avger vi ett nyårslöfte eller sätter ett mål, börja med att ta första steget direkt. Det svåraste är att komma igång, så när du agerar direkt får du en skön feeling. Du är helt plötsligt inte bara en drömmare, utan du har börjat bli den person du vill vara! En person som tar ansvar för ditt eget välmående och lycka! Den känslan kommer i slutändan vara bättre än att uppnå själva löftet!

Berätta och ta hjälp

När vi försöker göra en förändring i oss själva, så är det jäkligt svårt utan omvärldens stöd. Berätta för familj och vänner vad ditt nyårslöfte är, få människor att heja på dig! Eller som skulle håna dig om du misslyckades! Gör vad som krävs för att du ska känna dig tillräckligt bunden till att leverera ditt löfte. Det är oftast jobbigare att behöva skämmas för att vi inte gjorde förändringen, än att faktiskt göra förändringen i sig. Så jag gillar när du berättar. Har du ingen att berätta för eller du inte vågar, lägg ett mail eller ett PM till mig på Facebook, så ska jag coacha dig mot att nå dit du vill!

Den andra delen är att ta hjälp. Även om du berättar för din familj och vänner om att du vill skapa en förändring, så är chansen liten att de är experter på den förändring du vill göra. Vill du få en hälsosammare livsstil, besök en PT, läs böcker om kost, kolla alla fantastiska träningskunniga människor på Youtube. Det finns en hel värld med människor som redan har gjort förändringen du vill göra och de finns där för dig! På samma sätt som jag försöker hjälpa dig med att få ett lyckligare liv, finns det miljontals duktiga människor på alla möjliga områden som vill försöka hjälpa dig. Många är bra, en del är mindre bra, så se till att kolla igenom lite olika för att se vilka som passar dig!

Det var tre tips för hur du faktiskt kan bli en av de få som lyckas leverera ditt nyårslöfte! Jag hoppas verkligen du fixar det!! Själv spenderade jag en del av nyårsafton med att skriva några av mina mål för 2017 (skriv alltid ner dina mål, och kolla på dem kontinuerligt). Det brukar jag göra långt tidigare, men i år har det inte funnits tid. Så jag avslutar med att berätta och ta hjälp! 🙂 Ett mål är att innan 2017 års slut ha över 1 500 som gillar happycato.se på Facebook. Ett annat är att ha över 1 000 följare på Instagram. Ett tredje att jag har haft 25 000 unika läsare på bloggen under 2017. Dessutom ska jag ha varit ute och föreläst vid minst 25 tillfällen. Allt det här har jag olika strategier för, som ni kommer få se framöver, men jag behöver alltid er hjälp!! Gillar ni det ni läser hos mig, sprid det till andra, gilla mina inlägg, dela eller skrik det i kassan på Konsum! 🙂

Tack för allt ert stöd under 2016! Jag har verkligen uppskattat all kärlek det finns hos kända och okända personer. Alla er som stöttat mig i mina val, i min mammas kamp och i vår familjs sorg. Jag hoppas att det gått fram till er att det går att vara, i grunden, en lycklig människa även i de svåraste tiderna! Min högsta önskan för 2017 är att ni och jag får ett riktigt lyckligt år med massor av nya härliga händelser!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato