Sanningen

Nu lät dagens rubrik nästan religiöst, men om vi byter ut religionen mot bloggar, vloggar och poddar så är det dagens motsvarighet. Hela internet svämmas över av tips om hur du ska leva ditt liv, vad som är bra för kroppen, inte bra, hur du fångar kärleken, hur du gör dig av med gubben hemma och allt däremellan. Var och en med sin egen version om hur du ska leva ditt liv på bästa sätt.

Jag är en av dem och det är inte så att jag har något emot alla som vill hjälpa dig till ett bättre liv. Det är ju en fantastiskt vacker förmåga att vilja dela med sig! Problemet är ibland hur det görs och vem vi ska tro på. Jag tittar mycket på Youtube, läser och inspireras på olika sätt. Mycket kretsar kring kost, träning och hälsa. Det är nog det populäraste ämnet av alla. Tittar jag på Instagram, så ser jag en uppsjö av människor som berättar om sina viktresor, träningstips och hur vi ska leva.. Jag vill alltid lära mig nytt, jag vill utvecklas på ett område där jag känner att jag fortfarande har stor utvecklingspotential. Därför försöker jag läsa på, men inser att det är nästintill omöjligt att sortera bland allt. Den ene säger att du ska träna på ett sätt, nästa på ett annat, en tredje säger ytterligare något. Någon säger att du måste äta var tredje timme. Nästa säger att det kvittar, bara du får i dig rätt antal kalorier på en dag. Den tredje säger LCHF. Just nu följer jag en person som ska bara äta potatis i ett år. Det är inte konstigt att människor ger upp och äter kanelbullar istället!

Min lösning på det och andra områden är, att jag har valt att följa ett par stycken som jag tycker resonerar vettigt. Som kan förklara varför deras väg fungerar och som genuint verkar leva som de lär. Sedan låter jag nyfikenheten då och då komma in för att kolla in lite nya influenser. Det fungerar bra för mig. Och sedan har jag alltid den här fantastiska killen för att kunna ta ett steg tillbaka, skratta åt mig själv och alla andra som vill hjälpa oss till bättre liv! 😀

En typ av hjälpare jag konsekvent undviker är de som säger sig besitta sanningen. The truth about kiwis, the truth about weight loss osv. De som säger sig besitta någon objektiv sanning har jag väldigt svårt för. När någon berättar för mig hur saker ligger till, då slutar jag lyssna. Det gör jag även om det ligger forskning bakom. De fick nobelpriset för DDT, ett insektsbekämpningsmedel, som visade sig vara extremt giftigt. Det fanns massa forskning bakom det, men det var ju ingen bra grej för det. Idag återkallas 10 gånger fler forskningsrapporter än för ett antal år sedan, för resultaten inte är hållbara. Idag finns det ”forskningsinstitut” som medvetet matar ut rapporter för att stärka en tes. Vi vet inte alltid vilka eller vad som ligger bakom dem. Forskning har blivit business och det gör också att det blir svårare att sålla i all den informationen. Stora företag sponsrar forskning som ska gynna just deras produkter. Allt det vet vi. Numera har vi ju t.o.m. alternativa fakta!! 😀 Thomas Di Leva sa det bäst, vem ska man tro på? Exempelvis är det ett år kolhydrater som är det bästa vi kan äta, nästa år är det absolut förbjudet. Allting har forskning bakom sig, men det betyder inte att det är en optimal sanning för det. De som predikar om detta i bloggar, Youtube mm. och som säger att det är den sanna vägen, de är som en sektledare som säger att du kommer dömas till helvetet om du inte följer mina råd.

Om jag någonsin säger att jag besitter sanningen om lycka, sluta följa mig då!! Snälla! Jag kan aldrig säga att jag besitter den, mer än för mitt eget liv. Din lycka skapar du och den är inte densamma som min. Mina inlägg ska aldrig läsas som en objektiv sanning. Det är en subjektiv tolkning, som tar stöd av forskning (som jag inte alltid kan kontrollera kvaliteten på), andras insikter och mina egna tankar. Den är till för att inspirera dig, för att DU ska hitta DIN väg till lycka! Var skeptisk till dem som säger att de har hittat den rätta vägen, det de har hittat är oftast EN väg. Det finns massor av andra och deras väg är kanske inte din! Välj dina inspiratörer med noggrannhet,. Välj de som passar dig och som talar till ditt sätt att se världen. Du får gärna vara nyfiken på andra, men var alltid försiktig med dem som säger sig ha hittat SANNINGEN! Och framförallt, tro på dig själv först!!! Du vet vad som är bäst för dig!!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato