Hur tolkar dina sinnen världen

Häromdagen skrev jag om världens lyckligaste man, Matthieu Picard, och hans tips om att bli lyckligare. Idag kör vi del två av hans tips!

  • Vårt sinne har extremt lätt för att tolka den yttre världen. Detta får oftast en snabb respons i den inre världen, men som vi inte lägger lika mycket medvetet fokus på. Exempelvis om du blir väldigt arg på någon så slår automatiskt ditt sinne igång och ser hela den personen som en usel människa. Här vill Matthieu att vi ”motgiftstränar”, dvs. tänker altruistiska och välvilliga tankar precis när det här uppstår. Ett sätt att minska utrymmet i hjärnan för de dåliga känslorna.
  • Genom att reflektera och göra sig själv medveten om ilskan så eldas den inte på vilket gör att den till slut dör ut. Kan du träna på detta så kommer du på sikt att bli lyckligare. Det gäller att inse att du är lika lite ilska som du är influensa, enligt Picard.
  • Alla skulle må bra av att meditera i trettio minuter varje dag. Picard ser det som ett sätt att kultivera och bättre förstå sina sinnen och sig själv.
  • Det sista rådet är väl lite svårt för de flesta att ta in, men Picard säger att för att bli helt fri kan du inte samtidigt ha en ansvarsoro över människor som är beroende av dig. Fast att det inte betyder att du inte kan ha nära relationer med halva mänskligheten. Picard säger att han levt i celibat i trettio år, så min tolkning är att fru och barn inte gör oss lyckligare. Det finns forskning som faktiskt visar på att vi blir mindre lyckliga av att få barn, men det återkommer vi till i ett annat inlägg. Skulle alla resonera som Picard eller bara försöka optimera sin egen lycka, då hade ju mänskligheten dött ut. Så jag tycker vi kan tänka in de altruistiska sidorna och offra lite av vår lyckonivå för lite nära relationer istället, så mänskligheten får överleva… Eller för att det är trevligt…

Oavsett, vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!!

Happy Cato