Religion är varken ond eller god
Det är lika bra att riva av det här ämnet. Jag kommer beröra religion under många av mina inlägg och har redan gjort det. Ibland kan jag verka väldigt positiv kring religion, ibland kan jag verka negativ, beroende på vilka glasögon ni har på er.

Jag ser, som det mesta annat, inte religionen i sig som något ont. Det är människors tolkning av den som skapar olycka. På samma sätt som det är människors tolkning av den som kan skapa lycka. Religionen i sig är bara ett verktyg för oss att använda. Ungefär som pengar. En del använder det till att göra gott, andra till att göra ont. Sen har religionen använts genom tiderna som ett medel för att påverka vårt samhälle på ett eller annat sätt. Oftast på ett dåligt sätt. Det är en stor skillnad. Därför gör jag numera skillnad på religion och kyrka.

Genom århundraden har kyrkan använt religionen som ett maktmedel, ett sätt att hålla kontroll över folket och för att tillförskansa sig makt. Den har skuldbelagt människor som gjort sitt yttersta för att försöka helga gud utifrån kyrkans bestämmelser. Den har dödat miljontals människor i jakt efter att få mer makt. Samtidigt har den gett miljarder människor tröst. Det är människorna som bildar kyrkan som bestämmer vilken sida de vill välja.

Religionen har använts av massor av fältherrar, som anledning för att göra dem rikare och maktfullare. IS använder den idag för att tillförskansa sig makt. Det handlar väldigt lite om religion. Däremot så är det klassiskt beteende att skapa en gemensam fiende, någon som är emot oss. Alla som inte tänker som oss är emot oss. Hur många kristna religiösa sekter har inte använt samma metoder? En Jim Jones som vill ha makt och kontroll genom religionen. Genom att använda religion och gud så kan människor som vill och har hopp ledas in på väldigt vanskliga vägar.

Moder Teresa och miljontals andra har använt samma texter som de som skapat ondska, till att göra gott istället. De har läst exakt samma bibelord som Hitler, Helge Fossmo och Jim Jones. Malala Yousafzai har läst samma koran som ledarna av IS. Religion är ett tacksamt verktyg att använda åt båda hållen. Den anser att vi styrs av något mycket större än oss själva. Det skänker hopp, men kan också sätta skräck i människor.

Hoppet kan leda till att människor blir lyckligare. Skräcken till att de blir olyckligare. Hopp är en av våra absolut starkaste drivkrafter, den kan leda dig hur långt som helst. Så du som väljer att tro på en gud, välj en gud som ger dig hopp. Välj en gud som uppmuntrar dig till att göra gott. Den vägen leder till lycka. Jag är dessutom rätt säker på att om det finns en gud, eller flera, så har jag svårt att se att de skulle sitta och gilla att människor tog livet av varandra. Speciellt inte när det görs i deras namn.

Mitt hopp till mänskligheten är att fler börjar se, att de blir lyckligare av att hjälpa andra och att de gör det för att de själva mår bra av det. Med betoning på att du mår bra av det. Sedan om du gör det via en kyrka eller på något annat sätt, det får du själv bestämma.Det är bäst för oss alla om vi ger för att vi vill ge, inte för att kyrkan eller någon anna säger att det är enda vägen till paradiset.

Jag återkommer snart med ett inlägg om Jesus, den första snubben som verkat fatta hur man lever ett lyckligt liv!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato

PS. Jag anser inte att alla kyrkor, samfund mm. är dåliga sammanslutningar, tvärtom finns det säkerligen många bra. Mitt problem ligger i de sammanslutningar som säger sig ha hittat rätt väg hur livet ska levas och att alla andra har fel. Livet är lite mer komplext än så… DS.