De senaste åren har FN börjat mäta hur lyckliga vi är som nationer och jämföra med varandra. Flera aspekter vägs in, som ekonomi, psykologi, enkäter och nationell statistik. Utifrån det får de fram ett index på lyckoni26vån i landet. Det här är för mig ett mycket bättre sätt att mäta ett lands framgång än att mäta tillväxt i ekonomin, vilket är det som är gällande normen idag. Det finns ett land i världen som mäter lycka och använder det som ett minst lika viktigt mått för sitt land som sin Bruttonationalprodukt, det lilla landet Bhutan i Asien. De har också varit en viktig del i att ta fram FN:s mätmetoder.

Ser vi på den senaste mätningen 2015 så är vi i Sverige ett av de lyckligaste länderna, vi hamnar på plats åtta. Schweiz innehar förstaplatsen före Island och Danmark. Det mest olyckliga landet i undersökningen (alla länder är inte med) är Togo på plats 156. Topp 10 ser ut som följer:

1. Schweiz
2. Island
3. Danmark
4. Norge
5. Nya Zeeland
6. Finland
7. Nederländerna
8. Sverige
9. Australien
10. Colombia

Så alla nordiska länder kvalificerar sig på topp-10, detta trots vårt mörka och snöiga klimat. Något gör vi rätt här! Det spännande är att ett land som Colombia är med på topp-10, de sticker ut i jämförelse med alla andra länder på listan. Dessutom så finns det andra undersökningar som utsett dem till det lyckligaste folket på jorden (tillsammans med flera latin- och sydamerikanska länder). Varför är det så? Kokain? 😀 Nej, men deras ekonomi är inte en av de största, de brottas med en hel del problem i landet osv. Det finns många teorier om varför, men ingen vet riktigt säkert. Landets ekonomi växer, det brukar ge människor tillförsikt om framtiden. Det är ett bra sätt att hålla lyckonivån uppe, att ha hopp. De har starka familjeband, familjen är central och relationer är en viktig faktor för lycka. Våldet har minskat kraftigt, vilket leder till att människor känner sig tryggare. Trygghet är oerhört viktigt för att kunna börja röra sig mot lycka. Colombia har mycket festivaler, dans och musik. Tillfällen att träffa andra människor, få röra på sig och det finns mycket passion i detta. Helt utan vetenskaplig grund skulle jag misstänka att många människor hamnar i en sorts flow vid dessa tillställningar. Tänk dig själv den bästa konserten du varit på, det är som att flyta iväg in i något oförklarligt. Colombianerna har fattat det och ser till att göra det ofta! Colombia är ett vackert land, både naturen och människorna. De colombianska kvinnorna anses vara några av de vackraste i världen. En vacker omgivning gör oss lyckligare, det är utan tvekan så. Colombia har dessutom inte samma problem som oss med årstider, de går inte runt och är bittra för novemberslasket. Det borde inte vi heller vara, för det är inget vi kan påverka, men alltför många av oss lägger kraft och energi på det vi inte kan påverka. Colombianer har också relativt mycket lediga dagar, 33 stycken i snitt. Det ligger runt vad vi har i Sverige med om vi räknar in helgdagar. Och vår ledighet spelar in, det ger oss mer tid med nära och kära, tid för återhämtning och roliga upplevelser.

Så vad vi lär oss av detta? Vi i Sverige är ett av de lyckligaste länderna enligt FN:s mätning. Mycket beroende på den sociala trygghet som vi upplever i detta landet. Något vi delar med de flesta andra länder på listan. En grundläggande trygghet är en viktig faktor för att uppleva kontroll. Grundsteget för lycka. Däremot så känns det som att vårt hopp om framtiden inte är lika stort som hos colombianerna. Åtminstone inte om du är politiker…

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato