Att vara lycklig

Jag har suttit och funderat en del på hur vi använder språket. Kring lycka finns det ett par uttryck som är inpräntade i oss, men som enligt mig inte är konstruktiva. Det kan ses som en petitess, men hur vi använder ord och uttryck har väldigt stor betydelse för vårt tankesätt. Vi kommer strax in på det.

Det första problemet ligger i det rubriken antyder, att vara lycklig. Forskningen visar att lycka inte är så mycket ett varande, utan ett görande. Att bara vara, är också ett görande. Ett medvetet val, som kan bidra till lyckan. Det krävs någon form av aktivering av oss själva, vår tanke eller kropp, för att uppleva lycka. Att vara lycklig är ett uttryck som riskerar att passivisera. Det är ett tillstånd som är en ständig process att jobba på, det är en del av lyckan att göra det. Att vara lycklig riskerar snabbt att förändras till att ha varit lycklig om vi inte förstår detta.

Det andra uttrycket, eller det är ofta en fråga, är -Vad gör dig lycklig? Nu kan det verka som det är en perfekt fråga eftersom jag just skrivit att lycka är ett görande. Fast den frågan tenderar oftare att bli en extern fråga, alltså vad utanför dig själv gör dig lycklig. Dina barn, din Porsche eller en klapp på axeln. En bättre fråga är -Hur gör du dig lycklig? 🙂 Då fångar vi essensen i att din lycka skapas internt, i en ständig process som aldrig tar slut.

Jag var under många år den där passiva. Att vara lycklig var ett påhitt, men att vara olycklig var min roll och det var inte mitt fel att det var så. Som om jag fått frågan om vad som gör mig lycklig antagligen inte hade kunnat svara, men hade jag gjort det hade det varit med något externt, troligen att någon älskade mig. Vilket jag upplevde att ingen gjorde (föräldrarna räknas aldrig… 😀 ) och då kunde jag inte vara lycklig. Idag har jag fattat att lycka är ett görande, även om det är först sista månaden som jag fått det tydligt för mig. Jag har haft en fras med mig i huvudet sedan jag började förändra mitt liv och det är: ”Bara för att du är lat idag, innebär det inte att du behöver det imorgon.” Jag vet inte var jag fått den ifrån, eller om jag skapat den själv. Däremot är den en bra påminnelse om vår makt över våra egna liv och vårt behov av att ständigt jobba på lyckoprocessen.

Så dagens fråga är, hur gör du dig lycklig?

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato

PS. Bara fem biljetter kvar till föreläsningen i Osby 26 april. Köp de sista här! DS.