olycklig strategi-Det är inte mitt fel, sa Albin. Mina föräldrar älskade mig inte, därför har jag blivit sådan här. Det kan inte jag hjälpa, fortsatte han. Ni kan aldrig förstå hur jag haft det, vilket liv jag levt. Det finns ingen chans att bli lycklig med den uppväxten.

-Nu har 20 kronor ur kaffekassan försvunnit igen. Det är väl fasen att man inte kan lita på någon, sa Charlotta. Vi måste vidta åtgärder. Från och med nu skall alla dörrar låsas, endast behörig personal ska ha nyckel. Vi sätter uppe videokamera i kafeterian och varje morgon skall personalen lämna in sina ägodelar och stämmas av innan de går hem. Vi behöver ta kontroll över detta!

Lite överdrivet, men nja, tyvärr ligger båda de här exemplen alltför nära verkligheten. Och de är exempel på två strategier som människor som inte är lyckliga ofta tar till. Den första är att avsäga sig allt ansvar för sitt eget liv. Det kan vara föräldrar, ett trauma, gud, ens egna tankar och en miljon olika anledningar till varför jag mår dåligt, men ansvaret för mitt mående är inte mitt. Jag avsäger mig all kontroll över mitt eget liv. Det är en enormt effektiv skyddsmekanism, för allt som är fel i ditt liv har du inget ansvar för. Det är fullt naturligt att känna så, för när vi mår dåligt är det sista vi vill inse att vi faktiskt är högst delaktiga i det måendet. Det är lättare att lägga det på andra, för då behöver vi inte börja ta ansvaret. Ingen lycklig människa avsäger sig kontrollen över sitt eget liv, det är grunden till allt. Det är först den dagen vi inser att vi är de som ska behöva leva vårt liv som vi också kan börja bli lyckliga. Det är då vi kan börja ta ansvar för att göra rätt saker som för oss framåt. Så länge vi är offer i våra egna liv kommer vi förbli olyckliga. Först när vi börjar ta oss an hjälterollen och agerar framåt, då kommer det hända saker.

Som golfare upplever jag den här strategin väldigt ofta på banan. -Det är typiskt, jag hamnar alltid bakom ett träd. -Jag slog putten rätt, men greenen var dålig. Eller den mest klassiska, från min egen släkt: -Jag hade majonäs på tummen. 🙂 Det sista låg ju fullständigt i personens kontroll att ta bort, men det var majonäsens fel att slaget blev dåligt… Ja, det händer att vi har otur, men att fullständigt ta bort sitt eget ansvar vid nästan alla tillfällen skapar ingen lycka. För vi har fortfarande makt att påverka vår attityd, även de gånger vi har otur.

Det andra exemplet är en annan olycklig strategi. Nämligen att försöka ta kontroll i absurdum. Där man börjar överkontrollera. Något som är vanligt i organisationer och som ofta leder till deras fall. För mycket kontroll stryper utvecklingen, en annan förutsättning för lycka. I organisationer kan det handla om för mycket uppföljningar, statistik och administration som tar över arbetet. Det kan handla om att personal känner sig övervakad och kontrollerad så att de slutar ta initiativ och agera på grund av rädslan att göra fel. På ett personligt plan kan det vara svartsjuka, försöka kontrollera sin partner och så vidare. På samhällsplanet kan det vara att stänga gränser eller införa handelstullar. Det är fortfarande enstaka människor som styr det här, det är deras sätt att försöka ta kontroll och som i sin tur stryper utvecklingen.

Jag hävdar ju att första steget till lycka är just upplevd kontroll. Därför kommer de allra flesta i en situation där de inte upplever kontroll att försöka skapa kontroll. Allt som oftast på fel sätt, genom att just överkontrollera och strypa utvecklingen. Vilket är förödande på både personliga, organisatoriska och samhälleliga plan. Upplevd kontroll handlar till största delen om din förmåga att välja attityd och väldigt lite om att skapa kontrollfunktioner. Donald skapar handelstullar för att han vill uppleva kontroll, inget annat. Det kan kännas skönt en natt eller två, men en dag vaknar han upp och inser att ekonomin stannat av. Vad gör han då? Försöker ta ännu mer kontroll… På samma sätt som den svartsjuke partnern börjar kontrollera och leta efter tecken. Och den andra partnern kommer känna sig kvävd. Och i stunden kan den svartsjuke känna sig lugn, hon hade inga konstiga sms i sin telefon. Men en dag vaknar han upp och hon är borta, för hon klarade inte av att bli kontrollerad. Det tog död på relationens utveckling. I både Donalds och den svartsjukes fall kommer de antagligen skylla på någon annan, det var inte deras fel att det gick som det gick. Från strategi 2 är det lätt att ramla in i strategi 1s offerkofta…

Bli aldrig en person som avsäger dig ansvaret från ditt eget liv, oavsett vad du bär med dig i din ryggsäck. Du är den enda som har makten att förändra ditt liv. Det är skitläskigt, jag vet, för jag har varit där! Vill du bli lycklig kan du inte vara ett offer. Och förstå skillnaden mellan upplevd kontroll och kontroll. Ju mer du försöker kontrollera i den externa världen, desto olyckligare kommer du och din omgivning bli. Upplevd kontroll handlar helt om dig och din förmåga att hantera det som händer dig, det är det som kan göra dig lycklig, inget annat!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato