
Skolan behöver bli en hälsosam plats igen. På många sätt. Ett är att vi behöver släppa tanken på prestation, det har en kontraproduktiv effekt. Att pressa barn att prestera i skolan kan vara skadligt på många olika sätt. En studie från University of California, Berkeley, har visat att barn som känner press att prestera har en högre risk för att utveckla ångest, depression och andra psykiska hälsoproblem (Henderlong & Lepper, 2002). Detta kan bero på att barn känner att de aldrig kan leva upp till förväntningarna från föräldrar, lärare eller andra vuxna, vilket kan leda till en känsla av misslyckande och dåligt självförtroende.
Pressen att prestera kan också påverka barns motivation och intresse för lärande. En studie från University of Pennsylvania visade att barn som kände press att prestera hade en lägre motivation att lära sig och var mindre intresserade av att delta i klassrummet (Suls, Martin, & David, 2005). Detta kan vara ett stort problem eftersom motivation och intresse för lärande är viktiga för att barn ska kunna utvecklas till sin fulla potential.
Kortsiktighet
Dessutom kan pressen att prestera i skolan leda till att barn överarbetar sig och får för lite sömn, vilket kan påverka deras fysiska och mentala hälsa negativt (Deci & Ryan, 2000). Jag har själv arbetat med hemmasittare i skolan. I ett par fall var eleverna extremt högpresterande, men uppvisade utmattningssyndrom redan i sjunde klass. Det är viktigt att komma ihåg att barn behöver tid att leka, vila och återhämta sig för att kunna prestera.
Slutligen kan pressen att prestera i skolan leda till att barn fokuserar på kortsiktiga belöningar istället för långsiktiga mål. De kan bli så fokuserade på att få bra betyg och belöningar att de glömmer bort att lära sig för att utvecklas som personer och för att följa sina intressen och drömmar. Vad har vi våra betyg till? Grundskolans betyg har vi för att komma in på gymnasiet. Ingen arbetsgivare har någonsin önskat se mina grundskolebetyg. De har inte önskat se mina andra betyg heller, de vill bara veta att jag avslutat mina studier. Om jag fick högsta eller lägsta betyg är för verkliga livet helt irrelevant.
Det är viktigt att komma ihåg att skolan är en plats där barn ska lära sig och utvecklas, inte en plats där de ska prestera på högsta nivå hela tiden. Genom att ge barn stöd, uppmuntran och en balanserad inställning till lärande kan vi hjälpa dem att utvecklas på ett hälsosamt sätt.
Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!
/Happycato
Referenser:
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The ”what” and ”why” of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11(4), 227-268.
Henderlong, J., & Lepper, M. R. (2002). The effects of praise on children’s intrinsic motivation: A review and synthesis. Psychological Bulletin, 128(5), 774-795.
Suls, J., Martin, R., & David, D. (2005). Personality and health: An illustration of the importance of studying multiple facets of personality. Journal of Research in Personality, 39(3), 329-348.
Inlägget är samskapat med OpenAI.