Jag fick för flera månader sen en förfrågan om att skriva om hur vi skapar framgångsrika rutiner och får dem att faktiskt bli en rutin som blir kvar. Jag har inte riktigt hittat en bra ingång för att skriva om det, men nu har jag fått lite påfyllning av klokhet, så då kan jag ta mig an ämnet och göra det konkret. Jag har skapat rätt många bra rutiner i mitt eget liv under de senaste åtta åren, men jag har också misslyckats med att införa några jag önskat ha. Sakta, men säkert har jag börjat förstå vad det beror på.
En av de saker jag retar mig allra mest på här i världen är när vi sätter mål. Det gäller både personliga som organisatoriska. Vi kanske har en vision som vi utgår från och sen sätter vi målen utifrån det. Problemet är att visionen är det tredje steget i en framgångsrik väg mot att uppnå sina mål. Ändå hoppar nästan alla över steg 1 och 2! En vän skrev häromdagen på Facebook att jag verkade snöat in mig på värderingar, jag svarade att jag har varit insnöad på det i många år! 🙂 Steg 2 är värderingar, är inte din vision och dina mål kopplade till dina värderingar, så kommer du inte heller hitta motivationen att nå dem! Allt du gör i livet ska rimma med dina värderingar, när dina beteenden och rutiner går hand i hand med dem så kommer du må bra! Sen lyckas inte någon fullt ut med det, som vi varit inne på i tidigare inlägg. Är exempelvis glädje en av dina viktigaste värderingar, då måste dina mål och rutiner vara kopplade till den värderingen på något sätt. Vill du gå ner i vikt, men hatar löpning? Hitta då en träningsform som du tycker är kul, dans kanske?
Steg 1 är att det måste finnas ett större syfte (mission i företagsvärlden) med rutinen eller målet. Vi gör ingenting som inte känns meningsfullt för oss själva! Du kommer inte att träna, om du inte har en klar bild framför dig varför du gör det! När vi hittar syftet kommer ofta kraften! Så allt du gör måste ha ett tydligt syfte, annars kommer du aldrig göra det!
Steg 1 och 2 är inte alltid så konkreta. De är svåra att identifiera, de tar tid att formulera och är svåra att förklara. Det är också därför många inte lägger sin tid på de här delarna, för de känns för komplicerade! Vilket gör att vi misslyckas med våra visioner, nå våra mål och skaffa framgångsrika rutiner! Snälla, snälla, snälla, gör grundarbetet först!!
Steg 3 är att skriva ner dina mål. Jag håller på att färdigställa min E-bok om lycka och där finns en del som beskriver hur du sätter mål. Så är du inte bekväm med det, så kan du vänta in den. Annars googla på SMARTa mål, så får du en bra beskrivning hur du sätter dem! Det finns en klassisk studie från Harvard där de frågade studenterna om de hade mål i livet. 80 % hade inga mål, 17 % hade mål, men bara i huvudet. De sista tre procenten hade nedskrivna mål. Många år senare så kollade de av hur det gick för de här personerna i livet. De med mål som inte var nedskrivna var dubbelt så ”framgångsrika” mot de som inte hade några mål. De som hade skrivit ned sina mål var tio gånger så ”framgångsrika” än de andra tillsammans. De tjänade massor av mer pengar, upplevde sig ha bättre relationer och var lyckligare!! Så skriv ner dina mål!!
Steg 4 är sedan att skapa rutiner som leder dig till dina mål. Och målen i sin tur leder dig till ett liv i harmoni med dina värderingar och ditt syfte! Hur gör du då detta? Vi har alla varit där, när vi vill bli hälsosammare och bättre i livet. Det funkar ett par veckor, sedan är vi tillbaka i det vanliga. Vi är extremt fasta i våra vanor och det är jäkligt svårt att ändra dem! Även om vi gjort de tre första stegen rätt! Första steget i att ändra rutiner är att göra det i små steg! Hur äter du en elefant? Många tänker att det är omöjligt, men det enkla svaret är, en bit i taget. Precis samma är det med rutiner. Börja smått. Har du inte tränat massor innan och ska börja träna? Börja med en dag i veckan, få kontroll över den dagen och sedan kan du bygga på efterhand. Det är så många jag träffat som börjar med att springa så de får blodsmak i munnen första gången. Hur inspirerad kommer din hjärna och kropp vara för att ta sig ut nästa gång? Inte ett skit!!! Vilket gör att du ger upp! Det bästa råd jag fått, åtminstone gällande träning, är att träna aldrig längre eller hårdare än att du inte vill göra det imorgon igen! Skapa kontroll i små steg, förändra inte allt på en gång!
Skriver du en sida om dagen, så har du på ett år skrivit 365 sidor. Det är ett bra exempel. Bryt ner allt till små delar, ta små steg och känns det ändå jobbigt? Ta ännu mindre steg! Tålamodet i dagens samhälle är en av de största bristvarorna! Vi har en nyvuxen generation som är uppväxt med en mobil i handen, där de kan få direkt tillfredsställelse i sin tristess. Det finns experiment där människor gav sig själva elstötar efter sju minuter av ensamhet för att det var bättre än tristessen. Det här är ett tecken på bristen på tålamod! Inget av större värde kommer snabbt! Du behöver göra jobbet! Jag lade för en tid sedan nedanstående bild på Facebook och Instagram. Ska du bli lycklig på lång sikt, då behöver du ha tålamod och göra jobbet!!
Samtidigt så måste du underlätta de rutiner du vill skapa och försvåra de som du vill bli av med! Det är här min nya kunskap kommer in. Jag läste just ut The Happiness Advantage av Shawn Achor och där kom han med en väldigt klok idé som han kallade 20-sekundersregeln. Vår hjärna är skapt så att den väljer det enklaste i stunden. Så vi måste underlätta för den! Så han gjorde så, att saker han ville göra mer av gjorde han det så enkelt att det tog mindre än 20 sekunder att starta. Det han ville göra mindre av, det såg han till att det tog längre än 20 sekunder att göra. Exempelvis så ville han läsa mer och se mindre på TV. Då tog han ur batterierna ur fjärrkontrollen, lade dem i en byrålåda i ett helt annat rum och såg till att det blev en jobbig process att sätta på TVn. Samtidigt lade han en bok på bordet, lätt tillgänglig inom 20 sekunder. På så sätt var det mycket enklare att ta boken, än att sätta på TVn. Och det här gjorde han i tre veckor, för det är så lång tid det tar att skapa en vana. Han ville börja träna direkt på morgonen, så under några veckor sov han i sina träningskläder, för då var steget mycket enklare. Galenskap, ja, men funkar det? Tro fasen det gör! Vi måste göra det lätt för vår hjärna att välja de positiva vanorna, för ren viljestyrka funkar inte! Viljestyrka tar vår energi, den går inte att hålla i längden. Så se till för hjärnan att det blir lätt!
Själv försöker jag inte ha godsaker hemma, för då är det enkelt att äta dem. Behöver jag gå till affären när jag är sugen, då har jag en lång procedur innan som dels får mig att tänka till, dels hinner fundera på om det är värt det! I kombination med att jag har ett lite nyttigare alternativ i skafferiet, så väljer jag istället det! Den absolut största anledningen till att jag inte flyttar från min lägenhet är för att jag har en minuts promenad till gymmet! Det är så enkelt för mig att ta mig dit, att jag inte ens behöver fundera på det! Jag vet att det skulle vara annorlunda om jag bodde längre ifrån. Nu är den rutinen så satt, så det är nog inget problem ändå, men för mig är det ändå så viktigt!
Med dagens teknik finns det massor av hjälp att få på vägen! Det finns program som ser till att du inte kan öppna jobbmailen på kvällarna, som påminner dig om att dricka mer vatten eller vad det nu kan vara för rutin du behöver skapa eller bryta! Så gör det enkelt för din hjärna att välja det goda!!! Använd 20-sekundersregeln! Funkar på allt utom sex!! 😀 Och när du har kommit in i vanan, så kan du börja släppa på regeln, för då är hjärnan programmerad till en rutin för framgång!
Jag har en bit kvar för att lyckas fullt ut med mina rutiner. Problemet är att jag mycket väl vet vad jag skulle behöva göra för att få de sista rutinerna på plats, men jag tar inte tag i det. Varför? För att de inte har en tydlig koppling till steg 1 och 2! Så jag får fundera på hur jag kan göra det tydligt för mig själv hur de rutinerna skulle hjälpa mitt syfte! Först då kommer jag känna det som meningsfullt att ändra dem!
Att skapa framgångsrika rutiner är inte enkelt, för då hade vi alla haft sådana i alla sammanhang. Vår hjärna vill ha det lätt, men att ändra vanor är svårt! Du kommer behöva tålamod, acceptans för att du inte alltid lyckas och någon som hjälper dig på vägen! Jag hoppas dock, att detta gett dig en liten inblick i hur du kan skapa ett bättre och lyckligare liv! Något som inte tar 20 sekunder är att gilla och kommentera detta inlägget på Facebook eller Instagram! Det tar bara 14,5!! 😀
Jobbintervju för mig imorgon, wish me luck!! 🙂
Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!!
Happy Cato