lycka lördag glädje

Alla som känner till katten Gustaf vet att han hatar måndagar. Det är han antagligen inte ensam om, utan någon forskning bakom, så skulle jag gissa på att måndagar är den dag majoriteten tycker sämst om, möjligen i kamp med tisdagar. Det jag har forskning på är istället vilken dag som vi normalt sett är lyckligast på, och det är lördagen!

Det finns olika studier kring detta, någon säger söndagen, någon säger fredagen. Det vi kan slå fast är att helgerna är lyckligare än vardagarna. I en studie följde forskare en grupp människor i tre veckor. Tre gånger varje dag fick deltagarna fylla i en kort enkät om vad de gjorde, deras upplevelse av lycka, oro, stress mm. Det forskarna kom fram till är att alla mådde bättre på helgerna, oavsett kön, inkomst, utbildningsnivå, ålder och civilstatus.

Att vi är lyckligare på helgen tror man beror på att vi har större frihet då, samt att vi får umgås mer med de vi tycker om. Undersökningen visade också att vi känner oss mer kompetenta på helgerna, vilket kan kännas lite märkligt.

Att just lördagen är den lyckligaste dagen beror troligen på att det är en ledig dag, men den är längre ifrån måndagen än vad söndagen är. Vi kan släppa allt jobb och bara vara. För många kommer ofta jobbångesten framåt söndagskvällen. Därför upplever vi större lycka på lördagar. Det här var dessutom en amerikansk studie och många amerikaner går fortfarande i kyrkan på söndagar, så min teori är att inte alla njuter av den stunden. 🙂

Det du kan fundera över idag är, vad kan du göra för att andra dagar skall kännas mer som lördagar? Hur kan du skapa mer frihet och mer tid att umgås med de du tycker om? Och behöver vi de tråkiga måndagarna för att uppskatta lördagarna lika mycket?

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato