Har ni tänkt på det fenomenet, att väldigt få av oss blir speciellt lyckliga av att se oss själva nakna, men väldigt lyckliga när vi ser någon vi tycker om nakna? Och allra lyckligast blir jag, när någon jag tycker om, tycker om att se mig naken! 😀

Jag tycker nakenheten under senare år tappat sin kraft och det vackra. Vi kunde läsa för ett tag sedan att 80 % av norska ungdomar hade skickat intima bilder till någon annan. Vårt internet bombarderas med fler nakna kroppar som är retuscherade, filtrerade och porrifierade än vad vi någonsin kan ta in. Porren och dess sidoeffekter har tagit det vackra ur nakenheten, men någonstans tror jag att vi kommer hitta tillbaka.

Kanske är det en mognadsfråga eller att jag fått upplevelser med åren som omformat mig. Nakenhet var för mig under många år förknippat med sex, porr och skam. Skam både över att lockas av sex och porr. Fast också en skam över min egen nakenhet. Skapad av kroppshets som till stor del också drabbar oss män. För några år sedan släppte jag den världen och skammen den drog med sig. Fast det är först idag som jag börjat reflektera över nakenheten och ser hur vacker den är ur ett icke-sexuellt perspektiv.

För mig, är idag nakenhet det finaste man kan visa en annan människa. Här är jag, totalt ofiltrerad med alla mina fel och brister. Det är det totala tecknet på trygghet och tillit till en annan människa. Här ställer jag mig inför dig, för jag litar på dig. Jag lägger min otrygghet över att visa mig naken, i tilliten till att du tar emot mig för den jag är. När två människor ger varandra den tilliten på riktigt, utan filter, utan att undvika vinklar och ljussättningar, då är nakenheten som vackrast. Då går det bortom sexualitet. Då är vi på ett helt annat plan av medvetande.

Jag hoppas nakenheten kan tas tillbaka och bli något vackert igen. Där vi kan nå ett högre plan, där nakenheten både kroppsligt och själsligt är den finaste gåvan vi kan ge. Att det är en gåva som bara ges till de vi verkligen känner förtjänar den. För när vi lagt vår nakenhet och vårt totala tillit hos varandra, när vi fått uppleva nakenhet på ett annat plan, då kommer du aldrig mer vilja ha det på ett annat sätt. Och där det bara är en gåva som kan ges av den som vill ge den.  Idag används den som en billig handelsvara, tillgänglig för alla alltid. Idag tas den, utan lov, av många som anser sig ha rätt att ta den. Vi behöver återta nakenheten från dem och återskapa dess skönhet. För de har tagit den vackraste gåvan att ge ifrån oss.

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato