lycka tålamod sköldpadda hare

Idag vill jag dela med mig av ytterligare ett litet kapitel av den bok jag nämnde i inlägget Att säga nej är att säga ja till något annat. Mänskligheten har många svagheter, bristen på tålamod är en av de största. Vi vill ha vår lycka nu, vi vill njuta nu! Vi har dessutom byggt upp ett samhälle där företag är extremt duktiga på att tillfredsställa kortsiktiga behov! Vi har godis, läsk, sms-lån, cigaretter, spel, betting, porr och massor av annat som är extremt tillgängligt för alla! Det leder oss in i beroenden och beteenden där vi inte längre upplever kontroll över våra egna liv, vi är slavar under beroenden. Trots att upplevd kontroll i våra egna liv är det absolut grundläggande för att långsiktigt bli lycklig. Jag tyckte därför det här kapitlet var passande för bloggen.

Vi återkommer till det hela tiden, att skynda långsamt. Det gäller allt från din kropp till din ekonomi. Tyvärr finns det väldigt lite tålamod kvar i vårt samhälle, allting skall ske här och nu. Vi måste resa till Thailand idag, vi måste avge en bra kvartalsrapport så att ägarna blir nöjda eller jag måste tappa 30 kilo i vikt nu.

Jag har arbetat mycket med arbetslösa, ofta de som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden. Politiken har ofta krav på att vi måste göra något åt problemet nu. Det finns dock ett bekymmer med det, de som står långt ifrån arbetsmarknaden, deras problem uppstod inte nu, utan det kan vara många, många år i utanförskap. De har processer som satt sig väldigt fast som inte ändras på en dag. Så det som politikerna vill att vi skall lösa nu, det hade varit bäst att lösa när den arbetslöses problem började, oftast i skolan.

Det finns ett kinesiskt ordspråk som lyder ”Den bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa är nu”. Det finns mycket klokhet i det, för naturligtvis så är det dumt att inte lösa den arbetslöses situation här och nu istället för att vänta 20 år till. Ännu bättre är dock att börja för 20 år sedan. Och den möjligheten finns, med all forskning som finns kan vi redan idag ganska tydligt se vilka som riskerar att hamna utanför om 20 år. Så gör vi insatser idag som kostar en slant, så har vi igen det mångdubbelt i framtiden. Jag har fått äran att leda ett sådant projekt, där vi hjälper barn som sitter hemma istället för att gå i skolan. Bryts inte det i tid så kommer de med största sannolikhet hamna i ett livslångt utanförskap. Alla vet om att det är den här typen av lösningar, som kostar nu, men som ger resultat imorgon, är de lösningar som ger effekt. Ändå är det väldigt få som gör det, speciellt inom näringslivet och offentliga verksamheter. För vi är idag alltid haren som skall försöka bota de symptom som uppstår av ett problem som rotade sig för många år sedan. Vi måste börja ställa oss frågan annorlunda, våga börja om på nytt.

Under min studietid så läste vi en bok av Hammer and Champy som hette Business Process Reenginering. Väldigt enkelt sammanfattat så går den ut på en sak. Du har ditt liv, ett företag eller ett samhälle som det ser ut idag. Om du visst allt detta och ville skapa en effektivare verksamhet utifrån vad du vill uppnå, hur skulle den se ut? Helt och hållet från ett blankt papper. Exempelvis, det liv du lever idag kanske inte är det liv som du vill leva på alla områden. Om du fick börja om på nytt från ett vitt papper, hur skulle du konstruera ditt liv då? Det är en kraftfull fråga där vi kan hitta många svar. Det är ju dessutom viktigt att veta vad vi vill uppnå för att kunna svara på den frågan.

Tänk dig att vårt samhälle var uppbyggt för att maximera lyckan för dess invånare. Hur skulle det samhället se ut? Hur skulle vi bygga det? För jag tror att vi är överens om att det är inte optimalt byggt utifrån lycka idag. Idag är det relativt bra byggt för att skapa maximal avkastning för ägare av större företag och banker. Nu är jag väldigt krass, men det är drivkrafterna i vårt samhälle och allting kring det dras till att fungera på samma sätt. Skulle de stora drivkrafterna vara åt andra håll så skulle vårt fokus läggas på det istället och det hade varit andra egenskaper som hade uppskattats.

Nu kan det vara så att vi är på väg in i ett systemskifte, där vi planterar trädet för tjugo år sedan och tänker långsiktighet, lycka och välmående på ett annat sätt. Vi ser tendenser till det i vårt samhälle med ekologisk mat, projekt för hemmasittare och en ökad friskvårdsaktivitet. Det är saker som visar på att vi kanske börjar tänka på ett annat sätt. Förr tänkte vi långsiktigt utifrån att lägga långa budgetplaner i förväntan om att allt kommer vara som det har varit. Sedan vände det över till att vi inte kan planera något långsiktigt alls eftersom världen förändras så snabbt, så vi tänker bara ett kvartal framåt. Kanske att vi kan hitta en väg där vi tänker långsiktighet, men kan vara kortsiktiga i våra beslut genom att anpassa oss här och nu efter vårt långsiktiga tänk. Vi kan som samhälle tänka kortsiktigt om det finns en långsiktighet i värderingar och syfte. Är vi bara kortsiktiga så kommer vi gå under både som individ, samhälle och mänsklighet. Det finns för mycket i vår värld som tillfredsställer oss här och nu, som utan ett större syfte får oss att slukas in i dess kraft. Vi behöver ställa om vårt tankesätt och allting börjar med dig och mig!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato