Det här är ett ord som jag hör rätt ofta numera. Ordet innebär att genom vår närvaro på nätet skulle leva i en sorts bubbla som är filtrerad efter våra preferenser. Exempelvis att vi visas viss information för att vi ofta söker på hemorrojder på google. Medan de som söker på halsfluss får ta del av annan information, som inte de hemorrojdfrälsta får se. Det här menar man då skulle skapa en filterbubbla där vi går miste om massa saker.

Jag tycker att filterbubbla är ett intressant fenomen utifrån två aspekter. Dels att jag anser att vi alltid har levt i en filterbubbla, långt innan internet. Dels att vi för första gången faktiskt har större makt och kontroll över att styra våra filter.

Om vi börjar med den första delen. Vi har alltid levt i en filterbubbla. På stenåldern var vår filterbubbla grottan vi bodde i, den omgivande naturen och möjligen himlavalvet. Vi hade ingen aning om vad som pågick två mil iväg. Vår bubbla var alltså den begränsade yta vi hade att leva på. Utanför den fanns massor av saker vi aldrig fick se.

Förr skapades filterbubblorna av andra.

Efterhand har vår filterbubbla förändrats. Upptäcktsresor och det skrivna språket började göra att vi åtminstone kunde få kännedom om att det fanns andra saker utanför vår direkta geografiska närhet. Men det var fortfarande en massa bubblor överallt. Muslimer läser Koranen, kristna läser Bibeln. Bara det är filterbubblor. Vi började helt enkelt filtrera lite mer medvetet. Religionen i sig skapade filter för oss. Plötsligt började vi se världen med kristna eller muslimska värderingsfilter osv. De med makt styrde vilka filter människor skulle ha, genom att styra information och begränsa kunskap.

Det här har pågått i alla tider, fram till idag. För första gången i världshistorien har vi idag möjlighet att få tillgång till all världens kunskap och alla världens händelser i realtid. För första gången har vi full frihet att filtrera själva utifrån den möjligheten.

Idag har du makt att skapa dina egna filter.

Vi matas idag med enorma flöden av information. Det produceras mer information på en dag idag än vad vi fick ihop under 99.9999 % av människans världshistoria. Vi har alltså gått från att leva i ett liten filterbubbla till en explosion av information. Vilket våra hjärnor inte är vana vid. Vi behöver för första gången ta makt över våra filter själva. Och det här är enligt mig en magisk möjlighet!

Jag brukar säga att upplevd kontroll är grunden till all lycka. Att din attityd till livet är avgörande för ditt välmående. De som förstår hur dessa bägge hänger ihop kan börja jobba med sin egen filterbubbla. Vi kan börja förflytta våra flöden i sociala medier osv. till saker som ökar vårt välmående, som skapar en miljö för goda vanor och mycket mer.

Ett enkelt exempel är Instagram. Jag följde ett antal konton jag som jag inte mådde bra av. Som gjorde mig arg och frustrerad. Konton jag själv valt att följa. Det var ju ren idioti. Vilket ledde till att jag slutade följa dem och började följa hundvalpar istället. Vilket i och för sig ledde till att jag blev jättesugen på att skaffa hund… 😀

Att styra mina flöden har gjort stor skillnad för mig. Har jag någon vän på Facebook som bara delar massa politiskt skit som jag inte tycker ger mig något, då avföljer jag deras inlägg. På Youtube följer jag ett antal kanaler som får mig att utvecklas, vilket gör att jag möts av deras inlägg när jag går in där. Vilket leder till att jag får inspiration och pepp. Även om vår egen attityd och våra egna filter är avgörande för lyckan, då underlättar det enormt att ha en miljö, verklig och virtuell, som gör det lättare för oss att vara lyckligare.

Du har full makt att styra dina flöden, skapa konstruktiva ”filterbubblor” som leder dig framåt. Jag väljer att se det som att du tar kontroll över ditt eget välmående och vilken information du vill ta del av. Vissa skulle tycka det är någon typ av självbedrägeri, men det är idioti att välja att se massa saker som vi faktiskt inte mår bra av. Det kommer vi få ändå oavsett om vi vill det eller inte!

Ta makten över din bubbla! Mer hemorrojdsalva åt folket!!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato