Lycka aftonbön guds händer olycka

Skäms nästan lite för att publicera dagens inlägg. På fredagens begravning lyfte prästen, som ett positivt exempel, att mamma läst aftonbön med både oss barn och barnbarnen. Viskade till min lillasyster där och då att just detta inlägg låg i pipelinen… Var osäker på om jag skulle publicera det, men jag tycker faktiskt det finns en viktig poäng i det hela.

Gud som haver barnen kär,
se till mig som liten är
Vart jag än mig i världen vänder,
Står min lycka i guds händer
Lyckan kommer, lyckan går
Den gud älskar lyckan får

Vi har nog alla hört den någon gång, många av oss varje kväll under många år. Texten är från 1780 så den har nog matats igenom miljontals barn genom åren. Jag bad den aftonbönen varje kväll i åtminstone mina tio första år i livet. Och först idag inser jag hur galet det är och hur den antagligen påverkat massor av människors liv negativt. Det har ingenting med gud att göra, den delen har jag inget emot. Däremot att lyckan skulle delas ut av gud eller att lyckan är flyktig. Du som individ blir en passiv åskådare som bara kan hoppas på att lyckan kommer till dig. Så fungerar det inte i verkligheten, varaktig lycka jobbar du fram inifrån. Varaktig lycka delas inte ut på måfå, den skapar du själv genom dina tankar och handlingar.

Naturligtvis tror jag att om gud finns så älskar hen de människor som gör gott för andra, men du blir bara lycklig om du gör det för att du själv mår bra av det. Gör du det för att du tror att gud eller någon annan skall göra dig lycklig så kan du glömma det. Du skapar till stor del din egen lycka. Den här aftonbönen är förlegad och visar mycket hur vi i det religiöst drivna samhället lade lyckan helt utanför oss själva. Sanningen ligger som jag skrivit många gånger tidigare i att göra saker som du själv mår bra av, men som bidrar till något större än dig själv. Så skall du läsa den här aftonbönen i framtiden, kör denna varianten istället:

Gud som haver barnen kär,
se till mig som liten är
Vart jag än mig i världen vänder,
Står min lycka i mina egna händer
Gör gott för dig, gör gott för andra,
Så kommer lyckan med dig längs livet vandra

Och lär dina barn att lyckan finns inom dem, det kommer de ha stor glädje av i framtiden!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!!

Happy Cato